Farmecul specios al comunismului

Conform unui proiect de lege inițiat de domnii Dohotaru și Simonis (fost USR și PSD) 7,5% din profitul net al firmelor care operează în România ar trebui să fie redistribuit angajaților acestor firme.

Este evident că politicile care falimentează UE sunt încet încet translatate către România, USR fiind vârful de lance a acestei migrări a ideilor proaste – a ideilor neo marxiste – dinspre vest spre estul Europei. Sub presiunea USR partidul social democrat local – PSD – pare să nu poată decât să urmeze aceeași cale, aceea a populismului marxist în speranța conservării propriului electorat.

Acuzat ani la rând de neo-comunism de PNȚcd, PNL etc PSD a reușit să-și elimine pornirile comuniste, nu am observat de ani de zile promovarea unor politici comunistoide de către PSD, evoluțiile de mai sus fiind foarte recente. Dimpotrivă, ori de câte ori a fost la guvernare PSD a adoptat politici liberale, de multe ori mult mai liberale decât cele adoptate sub diversele guvernări ale așa zisei drepte autohtone.

Să vedem acum ce înseamnă propunerea de distribuire a profitului către angajați. A participa cu 7,5% la profitul firmelor nu este tot una cu a fi solidar cu firma și atunci când sunt pierderi. Cu alte cuvinte proiectul PSD naționalizează doar profitul firmei dar nu și pierderile acesteia. Practic se naționalizează 7,5% din ceea ce produce firma fără ca angajații să aibă vreun risc. Dacă comuniștii clasici naționalizau acțiunile unei firme asumându-și astfel și eventualele pierderi, noii comuniști naționalizază doar profitul lăsând în seama acționarilor să gestioneze eventualele pierderi.

Este important de subliniat și faptul că măsura naționalizării a 7,5% din profit reduce valoarea tuturor firmelor, reduce valoarea fiecărei acțiunilor pentru toți acționarii firmelor românești. Omul sărac dar responsabil, omul care nu a crezut în stat și în pensiile de stat, este încă o dată jefuit căci investind în acțiuni se vede dat deoparte de salariații firmei la care este acționar. În cazul firmelor din domeniul financiar și din IT este foarte posibil ca salariatul unei astfel de firme – proaspăt participant la profit – să fie mult mai înstărit decât micul acționar care a investit în speranța unui venit suplimentar la bătrânețe. Este limpede că măsura penalizează încă o dată responsabilitatea descurajând o dată în plus economisirea.

Măsura naționalizării a 7,5% din profiturile firmelor arată în toată splendoarea sa iresponsabilitatea veselă a politicilor economice post moderne, era greu ca PSD să fi găsit ceva mai ilustrativ în mulțimea de idei proaste care bântuie Occidentul.

Este adevărat că astfel de măsuri pot părea a fi benefice în cazul unor activități speculative, în cazul unor firme cu cifre uriașe de afaceri, cu profituri imense dar care au pe statul de plată un număr modic de angajați. Pentru a descuraja însă existența unor astfel de firme este suficient să liberalizăm economia, să o dereglementăm, să simplificăm administrația să facem imposibilă existența firmelor băieților deștepți care speculează existența unor regelementări stufoase și cel mai adesea contradictorii. Fauna dubioasă a firmelor de consultanță care se întreprătrund cu structurile guvernamentale din care-și trag seva domnii Barna sau Caramitru, fauna dubioasă a neguțătorilor de medicamente din care prosperă personaje precum dl. Voiculescu nu poate fi decât îngrijorată de astfel de inițiative. Dar pentru a scăpa morala perpetuă ce ne-o administrează personaje profund corupte precum cele de mai sus este suficient să dereglementăm economia, este cu totul contraproductiv să introducem reglementări suplimentare întrucât domnii de mai sus sunt suficient de inteligenți pentru a specula fiecare nouă reglementare în folos propriu, într-un mod în care legiuitorul sau cel ce scrie aceste rânduri nu îl poate acum prevedea.

De la Bastiat, de la von Mises ar fi trebuit să învățăm că a lăsa firmele să acumuleze capital, că a lăsa firmele să investească în factori de producție, este singura cale spre prosperitate. Dacă salariile tind spre nivelul productivității marginale este limpede de ce un om care sapă șanțuri cu o lopată va avea un salariu mai mic decât unul care sapă șanțuri cu un excavator, de aceea este extraordinar de important – în primul rând pentru muncitor – ca firma pentru care lucrează să fie lăsată să acumuleze suficient capital pentru a-și cumpăra un exavator.

PNL și-a făcut treaba micșorând la minimul ratele taxării capitalului, este important ca acum PNL să pornească pe calea debirocratizării statului și a dereglementării economiei. PSD nu și-a făcut treaba, munca este încă impozitată sălbatic în România. Oamenii simpli plecă din România, votanții PSD pleacă din România pentru că munca este taxată sălbatic, mai mult decât în orice altă țară din Estul Europei. Interesul votantului PSD este scăderea impozitării muncii, interesul votantului PSD este ca firma pentru care lucrează să poată să acumuleze capital.

Părintele liberalismului clasic – Adam Smits – ne învăța că :

Prea puțin este necesar pentru a transforma o societate aducând-o dinspre negurile barbariei către cel mai înalt nivel de opulență în afara păcii, taxelor mici și a unei administrări tolerabile a actului de justiție. Tot restul este urmarea cursului natural al evenimentelor.

PSD ar trebui să înțeleagă că rândurile de mai sus sunt la fel de valabile în secolul XXI ca și în sec. XVIII, atunci când au fost scrise. Pseudoînțelepciunea noului marxism post modern nu poate schimba asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.