ciuma roșie și coronavirusul galben

Am văzut nenumărate editoriale în presa centrală având ca temă colaborarea dintre PNL și PSD în vederea restrângerii libertăților cetățenești, oameni cu experiență în presă sunt nedumeriți de modul în care PSD și PNL au colaborat în vederea emiterii unor ordonanțe sau legi liberticide, acte ce vor avea consecințe pe termen lung pentru noi și pentru copiii noștri.

Cum sunt un simplu provincial nu cred în dilemele metafizice ale politicianului român, cred mai degrabă că există explicații mundane, pur și simplu nu mai cred că personajele ce populează scena politică românească au dileme morale sau reminiscențe de logică economică, că au timpul și curiozitatea intelectuală nesesară pentru a trece dincolo de soluțiile etatiste puse mereu la îndemâna decidenților politici de diverse ONG-uri aflate pe statul de plată a domnului Soroș sau a altor binevoitori întru totul similari din punct de vedere ideologic. Doar zona USR are idealuri – idealurile nepătate ale comunismului – dar respectiva zonă își cunoaște bine prioritățile, are o agendă coerentă, este cursivă ideologic, nu va fi prinsă pe picior greșit de un provincial precum cel care scrie aceste rânduri.

Dar să începem cu începutul, iar pentru putea să începem este corect să avertizez cititorul rândurilor de mai jos că voi candida ca independent la alegerile locale din Deva, cititorul trebuie să știe că am interesul personal de a denigra oamenii pomeniți în rândurile de mai jos.

În zilele sale de glorie dl. Ion Iliescu, patronul PSD, avea atașată eticheta de om sărac și cinstit. Am văzut ce s-a întâmplat sub guvernarea personajului sărac și cinstit numit Ion Iliescu. Sărac și cinstit pare și dl. Oancea, primarul PNL al Devei, după ce-i citim declarația de avere și declarația de interese vedem că în ciuda aparenței de mafioso, dl. Oancea e chiar sărac și cinstit, omul n-are nici măcar casă sau mașină. Cu acribie contabilă sunt trecute alocațiile copiilor, salariul primit de la Primăria Deva precum și venitul modest al soției ce aparent lucrează ca medic stomatolog.

La prima vedere totul pare plauzibil, noi devenii știm că înainte de alegerea domniei sale ca primar, dl. Oancea ajunsese în pragul falimentului – adică în insolvență – cu firma de instalații pe care o conducea în acea vreme. Dacă ne reamintim însă că perioadele de glorie ale Dariane coincid cu cele petrecute de dl. Oancea în scaunul de viceprimar avem motivația să căutăm mai departe, nu doar să citim pe diagonală declarația de avere.
Nici declarația de interese nu arată mai spectaculos, dl. Oancea este imaculat, conform acesteia urmărește doar interesele Devei și pe cele ale devenilor.

În realitate chestiunile sunt totalmente diferite. După ce Dariane a intrat în insolvență dl. Oancea și-a mutat atenția spre alte două firme este vorba de PROMETAL (RO 17561008) și PROMETAL LOGISTIC (RO 32471561). În ambele dl. Oancea are participație majoritară, asociatul său și administratorul firmelor fiind acționar minoritar.

În figurile alăturate se văd evoluțiile PROMETAL LOGISTIC (RO 32471561). Nimic spectaculos până la alegerile din noiembrie 2017 în care dl. Oancea devine primar. Prometal Logistic are în 2017 o cifră de afaceri de 512.042 lei și o pierdere de 536.427 lei, capitalurile proprii fiind tot negative anume -489.573 lei. Dezastrul este complet, dl. Oancea își scoate casa la vânzare.

După alegerile din noiembrie 2017 dl. Oancea și firma domniei sale își revin în mod cu totul spectaculos pentru un analist neinițiat în mizeria politicii românești. La nivelul anului 2019 PROMETAL LOGISTIC (RO 32471561) are o cifră de afaceri de 9.451.563 lei, un profit de 1.440.692 lei și capitaluri proprii de 953.130 lei.

După mai puțin de doi ani de primărie dl. Oancea se transformă din falit în milionar în euro.

Sigur, sunt oarecari umbre în paradis, există legi care trebuiesc ocolite. Dl. Oancea este nevoit să treacă imediat după alegeri 80% dintre acțiunile Prometal și ale Prometal Logistics în patrimoniul soției, dr. Monica Oancea.

20% din acțiuni împreună cu funcția de administrator merg la un om ce teoretic este angajat al Agenției de Dezvoltare Economică-Socială Hunedoara aflată în subordinea Consiliului Județean, adică în subordinea PSD. Persoana respectivă a recunoscut potențialul corupt al acum primarului Oancea și a preluat 20% dintr-o firmă aflată pe pierdere, a preluat 20% dintr-o firmă cu capital negativ la nivelul anului 2017.
Dar anul 2017 este lăsat rapid în spate, Prometal Logistics are acum binecuvântarea PNL și a PSD pentru a încheia contracte lucrative pentru diverse lucrări finanțate de instituții publice sau firme pseudoprivate precum Apaprod SA.
Cum în politică zero plus zero nu este tot zero Prometal Logistics se asociază cu o altă firmă fără activitate semnificativă înainte de câștigarea alegerilor din 2017, este vorba de Eurostrei (RO 9993110) a cărei cifră de afaceri era în 2017 de 410.964 lei, avea profitul de 19.967 lei și capitalul propriu de 375.635 lei. Asocierea Eurostrei cu stomatologul Oancea, soția primarului Oancea, este profitabilă, proprietara Eurostrei devenind milionară în euro, profitul crescându-i de 115 ori în doi ani. Astfel în 2019 Eurostrei are cifra de afaceri de 4.197.533 lei, profitul de 2.282.331 lei și capitalul propriu de 2.545.089 lei.

Din falit dl. Oancea devine oficial milionar în euro, firma soției sale având contracte cu ApaProd, o pseudo firmă la care Primăria Deva este acționară după cum acționar este și Consiliul Județean condus de PSD ca și Primăria Hunedoara condusă tot de PSD.

Nu mă îndoiesc că dl. Oancea a completat declarațiile de avere și interese sub îndrumarea unui avocat. Totuși mă îndoiesc că dl. Oancea poate deveni peste noapte milionar fără să fi lăsat dâre ce-ar fi trebuit evidențiate în declarațiile de avere și interese. Nu mă îndoiesc că de investigarea acestora se poate ocupa DNA sau dl. Berbeceanu, poaspăt achiziționat de filiala PNL Deva.

Cum suntem în campanie electorală se fac cosmetizări aducătoare de voturi. Astfel presa locală din județul Hunedoara ne informează că dl. Dan Boboutanu, primarul PSD al municipiului Hunedoara, se laudă pe pagina dumisale găzduită pe facebook.com că Pestișul Mare va avea canalizare. Cel care va deschide o sticlă de șampanie va fi primarul PNL Deva – anume dl. Oancea – căci lucrările sunt făcute de firma soției sale, medic stomatolog dr. Oancea. Pur și simplu lucrările de canalizare sunt executate de PROMETAL LOGISTIC SRL, firma soției primarului Devei, doamna dr. Monica Oancea.

Cum știm deja, beneficiarul lucrărilor făcute de firma soției lui Oancea – Apa Prod SA – este o firmă la care municipiul Deva controlat de primarul Oancea are acțiuni după cum are acțiuni și municipiul Hunedoara controlat de dl. Boboutanu. Pentru un om cu minim simț moral conflictul de interese, traficul de influență etc, toate sunt evidente, într-o țară mai normală Oancea ar fi trebuit să-și dea demisia și să-și angajeze de îndată un avocat specializat în drept penal.

De faptul că străzile din Peștișul Mare vor fi la terminarea lucrărilor mai plombate și mai bombardate decât mulajele pe care fac practică studenții stomatologi în anul III de nu mă îndoiesc, banii se fac și datorită faptului că lucrările se decontează la întreaga lor valoare sau la o valoare apropiată, eventual cu penalități minimale asta deși străzile nu se vor aduce la starea anterioară lucrărilor de canalizare, lucrările fiind executate în proporție de maxim 70%-80%. Deși a fost reabilitată în anul 2017 doar câteva luni mai târziu – în 2018 – strada pe care eu însumi locuiesc a căzut victimă aceluiași mod mafiot de operare, din păcate pentru mine cunosc din propria experiență mizeria prin care vor trece locuitorii din Peștiș.

Mai sus am văzut că la nivel local PNL și PSD spoliază în complicitate județul Hunedoara, că PSD și PNL acționează în conivență în provincie. Dar ce se întâmplă în provincie are consecințe în București. Faptul că PSD și PNL au votat la unison legi liberticide este datorat cel puțin parțial faptului că parlamentarii PNL sau PSD sunt prea ocupați să facă afaceri și să nu-și supere adversarii politici și totodată partenerii de afaceri. Politica e un sport extrem de profitabil, practic monopolizat de PNL și PSD. USR vrea să participe de asemenea, este interesată în special de zona fondurilor europene, sursa de venit suplimentar a familiei Barna.

Nu văd vreo soluție la problemele descrise mai sus, independent de schimbările intervenite la alegeri, de schimbările de guvern, firmele politicienilor locali vor distruge în continuare fonduri, eventual procentele în care potentații zilei dețin una sau alta dintre firmele care ne distrug orașele se vor schimba. Pentru cetățeanul obișnuit morala e simplă: PNL și PSD sunt partenere în ceea ce privește jefuirea orașului, a județului și a țării, sunt partenere, zonele alocate jafului sunt împărțite. Dar pentru a jefui în liniște românilor trebuie să li se ia libertățile, trebuie să li se pună botniță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.